bijzondere Initiatieven in de thuisblijf-tijd

Deze gekke tijd is niet voor iedereen kommer en kwijl. Er ontstaan ook mooie initiatieven en creatieve ideeën die het juist heel goed doen. Hieronder hebben we er een aantal voor je op een rij gezet.

Boodschappen doen voor de zorgmedewerkers
Hét platform ‘Bezorg de Zorg’ is een platform waar je tijdens de crisis als zorgverlener of oudere boodschappen kunt laten doen. Zorgmedewerkers stuitte na het werk vaak op lege schappen en ze hadden het sowieso drukker terwijl er aan de andere kant een ook meer mensen waren die hun baan waren verloren, dus die tijd over hadden. Op https://www.bezorg-dezorg.nl/ zijn deze twee groepen samengebracht en zijn er al duizenden keren boodschappen gedaan voor zorgmedewerkers.

Een auto ter beschikking stellen voor zorgmedewerkers
Half maart, toen de corona-uitbraak serieuze vormen aannam in Nederland, zette ze bij auto.nl de actie #zorgheldenauto op touw. De actie was bedoeld om autoloze zorgverleners, die afhankelijk waren van het openbaar vervoer, tijdelijk van een gratis auto te voorzien. En met succes: er rijden momenteel maar liefst 700 #zorgheldenauto’s rond. De inschrijving is inmiddels gesloten. Meer informatie is te vinden op https://www.auto.nl/zorgheldenauto.

Caronahulp op Facebook
Op Facebook ontstonden allemaal lokale initiatieven om mensen te helpen in deze tijd. Zo heb je bijvoorbeeld de pagina Corornahulp Arnhem. Daar komen vraag en aanbod samen. Aan de ene kant zie je veel verzoeken voor het doen van boodschappen en aan de andere kant zie je mensen die tijd of spullen over hebben die ze graag in willen zetten voor een ander.

Deel een tuin
Deeltuinen is een initiatiefgroep die het delen van tuinen mogelijk wil maken. Het idee ontstond tijdens deze gekke tijd, doordat de initiatiefnemer op het idee kwam zijn tuin te delen aan bijvoorbeeld gezinnen of juist aan tuinloze ouderen. Meer informatie is te vinden op https://www.deeltuinen.nl/.

Kaartjes sturen
Op verschillende platformen werd er gevraagd om kaartjes te sturen naar ouderen omdat ouderen binnen moesten blijven en geen bezoek mochten ontvangen. In vriendengroepen zag je ook oproepen om juist aan kinderen kaartjes te sturen voor hun verjaardag omdat ze deze niet konden vieren.

Mimespelers en muziek buiten voor het verpleeghuis
Ouderen in verpleeghuizen mochten niet naar buiten en mochten geen bezoek ontvangen. Ook vervielen veel van de activiteiten die ze hadden waardoor ze nog meer in een isolement raakten. Bij diverse verpleeghuizen zijn er artiesten geweest die voor het verpleeghuis muziek hebben gemaakt waarbij ouderen vanaf hun kamer of balkon konden genieten van het optreden. Ook zijn er mimespelers geweest die voor de ramen van de verpleeghuizen contact maakten met de bewoners. Hierdoor hadden de ouderen afleiding en een fijn moment op de dag.

LokaalBezorgen
Ook LokaalBezorgen is aan het begin van deze gekke tijd ontstaan en in een hele korte periode opgezet om lokale ondernemers te steunen. Er hebben zich ook winkels aangemeld die eerder alleen een fysieke winkel hadden en bij LokaalBezorgen een webshop hebben geopend. Zij merken dat er via de webshop omzet gegenereerd wordt die in de fysieke winkel achterblijft, ook komen er soms mensen naar de fysieke winkel die de winkel op LokaalBezorgen hebben gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *